dijous, 8 de desembre del 2011

BCNegra 2012


Un club de lectura? I què llegirem? Doncs, novel·la negra, també anomenada, policíaca, detectivesca, de “lladres i serenos”... Sí, d’això es tracta aquesta iniciativa que va sorgir de l’Àrea de cultura de l’Ajuntament de Barcelona ara fa uns anys. Aquest curs l’INS Ernest Lluch s’ha sumat a la proposta i tenim un grup de més de 50 alumnes que llegiran la novel·la Wendy Ataca d’Andreu Martín. A principis de febrer, quan a Barcelona es faci la trobada anual d’escriptors de novel·la negra, aquests nois i noies assistiran a un acte amb l’autor a la biblioteca Jaume Fuster.

Tots vosaltres ja coneixeu Andreu Martín, perquè, juntament a

mb Jaume Ribera, ha escrit els llibres protagonitzats pel detectiu Flanagan. Una altra sèrie detectivesca, aquesta escrita en solitari per Martín, és la que té com a protagonista la mossa d’esquadra Wendy.

La novel·la detectivesca en català compta amb escriptors que cal que tingueu en compte. En primer lloc cal destacar Manuel de Pedrolo, amb obres destacables com L'inspector arriba tard, Joc brut i Mossegar-se la cua. Altres autors són: Ferran Torrent, No emprenyeu el comissari, Un negre amb un saxo...; Jaume Fuster, De mica en mica s'omple la pica; Maria Aurèlia Capmany, El jaqué de la democràcia; Maria Antònia Oliver, , amb la sèrie de la detectiva Lònia Guiu, Estudi en lila, Antípodes, El so que fa l’ànec; Josep Maria Espinàs, Xavier Moret...

Us agradaria, a més, tenir informació de pel·lícules en què Barcelona és l’escenari d’assassinats, furts, espionatge...?

Tornem amb el nostre autor, Andreu Martín. Us recomanem que escolteu l’entrevista que fa poc (5-12-2011) li va fer Joan Barril amb motiu de la publicació del seu últim llibre, Cabaret Pompeia. També és interessant llegir-ne una altra de més antiga, en què Martín fa un comentari que no esteu gaire acostumats a sentir: que els joves d’avui llegeixen molt més i millor que els de la seva infància.

Sabeu què és la grafologia? I si feu de detectius i descobriu alguna característica del nostre autor a partir de la seva signatura?